Afslanken

ketorevolutie

Als je op een gezonde en stabiele manier wilt afvallen dan wil je met veel verlies van vetmassa met het behoud van de spiermassa. Afslanken doe je door minder energie binnen te krijgen dan wat je verbruikt of door simpelweg meer energie te verbruiken. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Er ontstaat dan een negatieve energiebalans. De energiebehoefte is bij iedereen verschillend. Het is gebaseerd op de lichamelijke activiteit en ruststofwisseling.

Afslanken op een stabiele manier betekent dat er niet meer dan 0,5 tot 0,9 kg lichaamsgewicht per week kwijtgeraakt moeten worden. Als je te snel afvalt kan dit leiden tot een verminderd concentratievermogen en een gebrek aan energie. Als je te lang en te veel in energie inname mindert dan wordt er spiermassa verloren. De stofwisseling in rust wordt minder en zo ook de behoefte aan energie.

Hoe afvallen?
Een negatieve energiebalans kan op verschillende wijzen tot stand komen. De bekendste manier zijn de vele diëten die beschikbaar zijn. Een dieet waarbij er stabiel gewicht wordt verloren is de beste keuze. Het eetpatroon wordt hiermee aangepast naar de caloriebehoefte. Hiernaast kan ook sporten en training het versnellen doordat dit de stofwisseling versnelt. Het sporten zelf verbruikt ook meer energie.