Low carb dieet

ketorevolutie

Een low carb dieet is een dieet met heel weinig of zelfs geen koolhydraten. Een voorbeeld van een low carb dieet is het Atkins dieet. Veel mensen hebben het dieet gevolgd en goede resultaten geboekt. Het Atkins dieet is de reden geweest dat koolhydraatarme diëten zo populair zijn geworden. Dit komt doordat het lage aantal koolhydraten voor snel gewichtsverlies zorgt. In verhouding met andere diëten gaat het veel sneller om vet kwijt te raken.

Wat doen koolhydraten?
Koolhydraten zijn de voornaamste bron voor energie voor het lichaam. Als je lichaam geen koolhydraten meer binnenkrijgt dan weet het in eerste instantie niet goed wat het moet doen. Het lichaam is gewend om energie te halen uit koolhydraten. Als de koolhydraten niet voorhanden zijn dan is er een merkbaar verschil. Je hebt minder energie en spieren voelen slapper aan. Dit is echter meestal maar tijdelijk. Als het lichaam eraan gewend is kun je er makkelijker mee omgaan.

Eiwitrijk eten
Tijdens een low carb dieet wordt er veel eiwitrijk voedsel gegeten maar ook wel producten met veel vet. De koolhydraten worden in feite vervangen door eiwitten en vetten. Het nadeel hiervan is dat bij het eten van de verkeerde vetten de cholesterolniveaus verhoogd kunnen raken. Een ander nadeel is dat wanneer het dieet gestopt wordt en er weer koolhydraten worden gegeten het gewicht er weer makkelijk bij komt. Bij het Atkins dieet wordt bijvoorbeeld heel langzaam en stapsgewijs het aantal koolhydraten weer verhoogd. Dit is ervoor bedoeld om het lichaam langzaam weer aan de koolhydraten te laten wennen.