Fat Logic: hoe het komt dat je door overtuigingen dik blijft?

ketorevolutie

Fat Logic is een bekend fenomeen in de Verenigde Staten van Amerika. Hiermee worden overtuigingen van mensen bedoeld die er voor zorgen dat zij dik worden of dik blijven. In dit artikel zal er uitgelegd worden wat de psychologische achtergrond van fat logic is.

”Het komt allemaal door mijn schildklier”

Mensen die te kampen hebben met overgewicht leggen vaak de oorzaak van dit probleem bij hun schildklier. In de theorie is het best mogelijk dat je  overgewicht kan krijgen door een probleem aan de schildklier maar in de praktijk komt dit zelden voor. Tevens is het zo dat niet de schildklier zelf de boosdoener is maar het overschot aan calorieën dat er binnenkomt. Vele mensen houden geen verantwoordelijk eetpatroon aan en gebruiken de schildklier als excuus voor het feit dat zij dit niet doen. Men legt liever de schuld bij een externe factor ligt, zodat hen niks te verwijten valt.

”Ondanks dat ik maar 500 calorieën per dag eet kom ik nog steeds aan”

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen meestal heel erg onderschatten hoeveel zij nou precies consumeren. De meeste mensen weten gewoon weg niet hoeveel calorieën bepaalde voedingsmiddelen bevatten. Ook hebben zij helemaal geen besef van het aantal calorieën dat een volwassen man of vrouw mag innemen op een dag. Deze mensen bedoelen dus te zeggen dat ondanks dat ze zo weinig eten dat hun gewicht alsnog blijft toenemen. In hun ogen eten ze gewoon weinig. Als daarbij wordt gekeken naar het soort en de hoeveelheid voedsel dat zij binnen krijgen, dan is het tegendeel zichtbaar. Zij eten gewoon veel te veel. De reden dat deze mensen zeggen dat ze weinig eten is te verklaren uit het feit dat zij simpelweg geen tot minieme kennis hebben over calorieën. Hierdoor geloven zij dus echt dat zij weinig eten.

”Dik zijn betekent niet per se dat je ongezond bent”

In de bovenste uitspraak zit enige kern van waarheid. Als je veel vet in je lichaam hebt betekent het niet automatisch dat je ongezond bent. Het is ook niet zo dat je automatisch aan longkanker zal gaan sterven omdat je elke dag een pakje sigaretten op rookt. Maar de kans dat dit zal gaan gebeuren is echter wel een stuk groter dan als je dit niet zou doen. Zo is ook de kans op gewrichtsklachten, diabetes en hartklachten groter bij mensen met overgewicht. Wat is dan de reden dat mensen deze smoes gebruiken? Vet verliezen vergt nog al wat tijd en energie. Veel mensen kijken op tegen de inspanning die ze moeten leveren en de lekkernijen die ze links moeten laten liggen om  vet te verliezen. Daarom worden de risico’s die bij overgewicht komen kijken maar hardnekkig ontkend.

Ga de strijd aan met Fat Logic

Het beeld dat hierboven is geschetst doet wellicht overkomen of mensen al die dingen voor hun plezier zeggen. Maar meestal is dit niet het geval. Als ze eenmaal ergens van overtuigd zijn dan komen ze niet meer zo makkelijk af van die bepaalde overtuiging. Als jij jezelf hier ook in herkend is het zeker aan te raden om cognitieve gedragstherapie te gaan volgen. Dit is een therapievorm die jij jouw eigen overtuigingen laat bloot stellen en vervolgens helpt deze te doen verwisselen voor anderen overtuigingen.