Ketose

ketorevolutie

Het lichaam, de organen, spieren en hersenen kunnen glucose gebruiken als brandstof of ketonen. De lever en de alvleesklieren hebben grotendeels de functie om de voorziening van brandstof te regelen in het lichaam. Ze hebben een hele sterke voorkeur naar glucose als brandstof. Koolhydraten worden gezien als de voornaamste bron voor glucose. De glucose heeft de voorkeur omdat dit vaak ruim voldoende in het lichaam aanwezig is. Het bevindt zich in de lever maar ook in de spieren. Het wordt ook voldoende aangeleverd in de voeding.

Ketonen komen niet uit het dieet. De ketonen worden geproduceerd in de lever. Er zijn drie ketonen die het meest voorkomen: aceton, acetoacetaat en bèta-hydroxyboterzuur. Het lichaam maakt de ketonen aan als een laatste redmiddel om uitsterving te voorkomen. Het lichaam denkt dat het uitsterft doordat er geen glucose aangevuld wordt en de voorraden op zijn. De lever gelooft dat ketonen aangemaakt moeten worden als:

  • De bloedsuikerspiegel beneden 50mg/dl is
  • Lage bloedsuikerspiegel resulteert in laag insuline en verhoogd glucagon
  • Glycogeen in de lever moet heel weinig of leeg zijn

Het is niet zo dat het lichaam ineens overschakelt van glucose naar ketonen. Je bent ook niet meteen in ketose of niet. Het is niet zwart/wit wat dat betreft. De overgang van glucose naar ketonen is geleidelijk. Je raakt in ketose als de concentratie ketonen in het bloed groter is dan die van glucose.