Ketose teststrips

ketorevolutie

Ketose; je hebt er waarschijnlijk al eens van gehoord als je op deze pagina terecht bent gekomen. Het is de toestand van je lichaam waarbij er geen koolhydraten (glucose) voor energie gebruikt worden maar vetten (uit voeding en op je lichaam). Terwijl je lichaam overgaat tot het gebruiken van vetten worden tegelijkertijd ketonen geproduceerd. Dit zijn zuren die je in je bloed terechtkomen en delen van de hersenen van energie kunnen voorzien.

Hoe ontstaat ketose?

Ketose is een unieke situatie die niet alleen voorkomt als je een ketogeen dieet volgt maar het kan ook voorkomen als gevolg van vasten, bij diabetici en bij zwangere vrouwen die veel misselijk zijn en overgeven. Het maakt niet uit wat de oorzaak is van ketose, als er sprake is ketose dan zijn er ketonen in het bloed aanwezig maar ook in de urine. De ketonen in de urine kun je vervolgens meten met ketose teststrips.

Ketose teststrips

Om er zeker van te zijn dat je in ketose zit kun je een urinetest doen met de specifieke teststrips. De strips zijn verkrijgbaar in een verpakking met 50 of 100 stuks, afhankelijk van de leverancier. De eerste stap is het opvangen van de urine in een potje. De ketose teststrip plaats je vervolgens voor een seconde (of twee) in de urine. Strijk de strip langs het potje om overtollige urine te verwijderen. De test is klaar en je hoeft nu alleen maar even te wachten tot de strip verkleurt. Mocht de strip van kleur veranderen dan ben je in ketose.