Wat hebben calorieën te maken met afvallen?

ketorevolutie

Als je meer energie binnenkrijgt dan wat je verbruikt dan kom je aan in gewicht. Het teveel aan calorieën wordt niet gebruikt door het lichaam en daarom opgeslagen als vet. Als je minder energie binnenkrijgt dan wat je verbruikt dan worden de calorieën ergens anders vandaan gehaald dan uit de voeding. Het lichaam spreekt dan de vetreserves aan voor energie.

Hoeveel calorieën is een kilo vet?
Het wordt door diëtisten vaak aangehouden dat een kilo vet gelijk staat aan 8000 calorieën. Als je wilt afvallen met een halve kilo per week dan betekent dit dat je 4000 calorieën minder mag eten dan je verbruikt. Dit komt per dag op bijna 600 calorieën. Dit tekort aan calorieën hoef je niet alleen voor elkaar te krijgen door minder te eten. Je kunt ook meer gaan sporten. Dan kun je bijvoorbeeld 300 calorieën per dag verbruiken met sporten en 300 calorieën minder gaan eten.

Oefeningen om veel calorieën te verbranden
De beste oefeningen om calorieën te verbranden zijn cardio oefeningen. Bij cardio oefeningen worden de grote spiergroepen gebruikt tijdens langdurige beweging. Dit is bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen, dansen, joggen en fietsen.

Krachttraining is een goede sport om meer spiermassa te kweken. Spiermassa verbruikt meer energie. Dit betekent dat als je aan krachttraining doet dat je dan meer energie verbruikt, ook in rust. Door aan krachttraining te doen wordt je metabolisme verhoogd. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je kunt eten.