Wat is er mis met producten zonder vet?

ketorevolutie

In reclames en folders die je binnenkrijgt staan veel producten geadverteerd met 0% vet. Iedereen denkt dat deze producten goed zijn maar dat is niet altijd zo jammer genoeg. De producten zijn duurder maar dit betekent niet dat ze beter voor je zijn. 0% vet kan net zo slecht voor je zijn als producten met vet. Het product kan bijvoorbeeld veel lege calorieën bevatten waar je niets aan hebt. Het kan ook dat het product veel suiker bevat.

Suiker
In producten met 0% vet zit misschien geen vet in maar wel veel suiker. Suiker is op haar beurt weer één van de veroorzakers van overgewicht. Het lijkt er misschien op dat je een gezonder product eet omdat er 0% vet opstaat maar dat is niet altijd zo. Suiker kan net zo slecht voor je zijn als vet. Vet bevat wel meer calorieën dan suiker. Het nadeel van suiker is dat het direct in de bloedbaan terecht komt waardoor het direct gebruikt moet worden. Als de energie uit suiker niet direct gebruikt wordt slaat het lichaam het op als vet.

Het is ook niet het geval dat alle soorten vet slecht zijn zoals veel mensen denken. Er zijn goede vetten en er zijn slechte vetten. De goede vetten zijn de onverzadigde vetten. De slechte vetten zijn de verzadigde en transvetten. Deze zijn vooral te vinden in geraffineerde producten. Natuurlijke producten hebben doorgaans gezondere vetten. Vet in vis is bijvoorbeeld goed. Deze vetten leveren een belangrijke bijdrage in het functioneren van het menselijk lichaam.