Weinig of veel vet eten?

ketorevolutie

Dat is de vraag die veel mensen bezighoudt als ze willen afvallen. De huidige diëten verminderen juist vooral de koolhydraten en vermeerderen de vetten. Dat is tegenstrijdig met de denkwijze van veel mensen. Vetten zijn toch slecht? Moeten de vetten juist niet vermeden worden? Dat is maar gedeeltelijk waar. Weinig vet eten is niet de oplossing. Niet alle vetten zijn slecht. Er zijn goede vetten en slechte vetten. Als je wilt afvallen dan moet je meer goede vetten gaan eten en de slechte vetten zoveel mogelijk verwijderen uit je eetpatroon.

Slechte vetten
Onder slechte vetten verstaan we de verzadigde en transvetten. De transvetten worden gezien als de meest slechte vetten. Ze verlagen het goede cholesterol en verhogen tegelijkertijd het slechte cholesterol. Teveel slechte vetten in het eetpatroon kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Een gevolg hiervan is bijvoorbeeld diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Hiernaast zorgen de slechte vetten ervoor dat het slechte cholesterol verhoogd wordt met adervernauwing als gevolg. Door het vernauwen van de aderen wordt het moeilijker voor het bloed om door de vaten te gaan. Hierdoor moet het hart harden werken.

Goede vetten
Onder goede vetten verstaand we de enkel- en meervoudig onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten hebben meerdere functies in het lichaam. Onverzadigde vetten helpen bij het opslaan van energie, het opbouwen van cellen maar ook bij het aanmaken van hormonen. De onverzadigde vetten verlagen het slechte cholesterol. Hiernaast hebben de onverzadigde vetten een goede invloed op het verminderen en zelf voorkomen van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes.