Welke vetten zijn goed voor het lichaam?

ketorevolutie

Door de media en vanuit de overheid is het jarenlang bekend gemaakt dat vetten slecht zijn. Niet alle vetten zijn echter slecht. Er zijn ook vetten die goed zijn voor het lichaam. Deze vetten dragen bij aan verschillende belangrijke functies in het lichaam. Er zijn zelfs vetten die essentieel zijn voor het lichaam. Dat betekent dat het lichaam ze nodig heeft. Sommige van deze vetten kunnen niet aangemaakt worden door het lichaam zelf. Deze vetten moeten uit voeding komen. Bij een gezond dieet bestaat 15 tot 20 procent van de dagelijkse calorie inname uit vetten.

Producten met goede vetten
Er zijn veel producten met vetten die goed zijn voor het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn vis zoals koolvis, makreel, haring en zalm. Deze bevatten veel goede vetten. Hiernaast zijn noten en zaden ook goede bronnen. Voor het bereiden van eten is het slim om olijfolie te gebruiken. Olijfolie bevat veel gezonde en goede vetten.

Omega 3 vetzuren
Producten die veel omega 3 vetzuren bevatten zijn vette vis zoals makreel, haring en zalm. Een aantal van deze vetzuren kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. De voordelen voor het lichaam zijn o.a. het voorkomen van hart- en vaatziekten. De kans op hartproblemen wordt minder door omega 3 vetzuren. Artritus en depressies kunnen ook verminderd of voorkomen worden door de vetten. Omega 3 vetzuren hebben ook een positief effect op het metabolisme. De vetten hebben een goede invloed op het leptine gehalte in het lichaam.